Nypesirup

Vi har mange nypearter som vokser i Norge, fra den tidlige fremmedarten rynkerose (rosa rugosa) med modne frukter på sommeren, til de sene hjemlige steinnypene (rosa canina) som vi kan være heldige å sanke frem mot jul.

Før man kan lage sirup må man samle en god gjeng nyper som man så lager puré av, dette kan gjøres på den lette måten eller på den tålmodighetskrevende måten, begge metoder fører til samme målet. Først vasker man nypene og renser vekk hams og stilk før man enten;

1. Kjører nypene grovt i en blender eller

2. Setter på en lydbok og grovrenser de fleste frøene fra fruktkjøttet.

Et godt tips er å fryse de modne nypene først. Deretter tar du dem ut i små porsjoner/flere omganger. Det gjør nypene lette å dele i to og nytte en teskje for å grave ut frøene med.

Fyll opp gryten cirka 1/4 med vann og la fruktene få et kort oppkok under lokk til de blir møre. Press væske og fruktkjøtt forsiktig gjennom en sil, pass på at du ikke presser for hardt på slik at frø eller mengder med kløhår følger med. Du kan med fordel la det sile gjennom et oste- eller saftklede over natten hvis du ønsker en klarere farge på sirupen.

Nå er nypepuréen klar til å nytes som den er, eller så er den et veldig godt utgangspunkt for å lage mye snadder som f.eks fruktlær eller nypesirup, sistnevnte skal du få en superenkel oppskrift på her:

5 dl nypepuré og 2,5 dl sukker kokes forsiktig opp på svak til medium varme, la småputre under stadig omrøring til sirupen reduseres til ønsket konsistens. Gi det gjerne en times tid. Så enkelt er det!

Nypesirupen smaker himmelsk slik den er, men hvis du klarer å motstå å drikke den rett fra flaska, så er den også kjempegod å helle over riskrem, is, pannekaker og i te.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *